Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Gambian tietoutta ja sekalaisia lomakuvia

Mun tädeiltä kantautui korviini viestiä, etten saa kuulemma laittaa kuvia vain Facebookiin kun he eivät ole siellä ;) On kyllä niin paljon ihania kuvia ja on niiiiin vaikeaa valita mitä täällä näyttäisi. Tässä ripotellen vähän kaikkea.. Edelleen ihan lomafiilis menossa! :) Nyt hieman enemmän Gambiasta josko joku sinne haluaisi suunnata...

Tjäreborg tekee matkoja joulukuusta helmikuuhun. Kerran olen vieraillut maassa myös maaliskuussa, mutta silloin lensin ruotsin kautta (helppoa oli tämäkin). Lentomatka kestää välilaskuineen n. 10 tuntia (tankkaus Kanarian saarilla). Viisumia ei tarvita ja maastapoistumismaksustakin on luovuttu, vaikka ei asiaa ole kaikille sivuille päivitettykään. Viikon reissuni yleensä kustantanut noin 800€-900€ hotelleiden kera. Matkailu on maassa kasvamaan päin, mutta mikään turistirysä Gambia ei todellakaan ole. Maahan matkustaessa on hyvä muistaa, että rokotukset (keltakuume) ja malarialääkitys ovat kunnossa. Itse olen syönyt joka kerta Malaronen (hieman kalliimpi kuin Lariam) mutta sivuvaikutuksia ei itselläni ole ollut, kuten monilla Lariamissa on. Malarialääkkeen syömistä en ole itse kokenut ollenkaan hankalaksi tai kamalaksi.

Maassa köyhyydellä ja rikkaudella on selkeä jako. Katukuvassa herkästi näkee kumpaan kastiin ihmiset kuuluvat. Kaikilla reissuilla olen vienyt maahan joitain leluja tai vaatteita, millä ei minulle ole enää ollut mitään merkitystä. Tällä kertaa vein kaksi säkillistä Erinin vanhoja vauvanvaatteita. Annoin toisen säkin hotellissa työskentelevälle tarjoilijalle, jonka vaimo kuoli heidän lapsensa synnytyksessä. Toisen säkin sai hotellimme siivooja, kenellä oli pieni vauva myös. Molemmat olivat vaatteista niin onnellisia ja iloisia, kyselivät kuinka voivat kiittää :) Ihanaa, jos ihmisiä saa noin pienellä onnelliseksi, kun tarpeeseen selvästikin menivät. Kyllä oli muuten hotellihuoneessamme tämän jälkeen entistäkin siistimpää ja vessapaperikin vaihtui heti laadukkaampaan :D SOS-lapsikylässä vierailee paljon turisteja kuukausittain ja lapsilla on kuulemma asiat ihan hyvin. Todellisempi tarve taitaa olla enemminkin maaseudulla, missä on oikeasti todella köyhää. Ei muuta kuin edullinen taksi alle ja pois pääteiltä moikkaamaan ihania, aitoja ihmisiä vieden heille leluja ja vaatetta. Voin luvata, että on uskomaton kokemus kun kaikki lapset seuraavat, nauravat ja huutelevat "tupap" eli valkoihoinen.

Gambiassa yksi asia on varma, nimittäin aurinko! Lämpötila on aina se +30 -astetta ja ihana, pieni tuulenvire puhaltaa Atlantilta iholle. Ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia. Hymylevät Gambialaiset muistuttavatkin turistia usein siitä, kuinka tämä on tullut Africa´s smiling coastiin :D Ja se hymy muuten tarttuu!!! Gambiassa ei mitenkään ole harvinaista, että hotellisiivooja kutsuu kotiinsa illalliselle :)

Bumstereiksi kutsutut kaduillanotkujat saattavat välillä tulla joidenkin matkailijoiden mielestä liian lähelle, mutta ainakin itse saan häädettyä heidät nopeasti, enkä ole kokenut heitä mitenkään raskaiksi. Sanotaan, että Gambia on naisille sama, kuin miehille Thaimaa, mutta en ihan lähde tätä kuitenkaan allekirjoittamaan. Toki kyllähän seksiturismia siellä on näkyvissä, mutta yhtälailla miehillä myös. Tällä reissulla saimme todistaa noin 70-vuotiaan valkoisen naisen ja parikymppisen tummaihoisen miehen menevän naimisiin... Vähintäänkin huvittavaa lukea lehdistä myös Tauskista, joka pitää suomen mainetta siellä "yllä" ;) Not!

Rahaa voi vaihtaa suomessa, sekä vasta paikan päällä. Rahanvaihtopisteitä tuntuukin löytyvän joka kadun kulmasta. 100 dalasia, eli n. 2,5€ on suurin seteli mitä maasta löytyy. Voitte siis kuvitella jos turisti vaihtaa vaikkapa 500€ dalaseiksi, että minkälaisen säkin seteleitä siitä saa :) Hintataso maassa on edullinen ja ehdottomasti kannattaa lähteä katsastamaan  Serrekundan markkinat. Harmittaa, kun tämän lomaviikon aikana emme sinne ehtineet, mutta onneksi olen päässyt näkemään ne jo aikaisemmin. Markkinat ovat aika mieletön kulttuurikokemus täynnä eksotiikkaa... kyllä ne pitää itse kokea, ei niitä pysty selittämään ;) Tinkiminen kuuluu kaupankäynnissä tottakai asiaan.

Tosin kuin monessa afrikan maassa Gambiassa liikkuminen on melko turvallista. En ole kyllä itse koskaan pelännyt, vaikka yksinkin olen kävellyt yöllä usein hotellille. Hotelleista voin sanoa sen verran, että itse suosittelen Kololissa olevaa Senegambia Beach hotellia. Mukavat huoneet, ihana hotellialue, ystävällinen henkilökunta, hyvä ruoka ja ennen kaikkea huippu sijainti. Lähellä hyviä ravintoloita ja yökerhoja, paljon elämää.


             Mitähän vielä? Tästä tulee kohta super pitkä viesti, ettekä jaksa lukea ;)
                         Jos haluatte kysellä jotain niin vastaan mielelläni :)

                                                              -Suvi-

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Rakkaita ovat kun niihin on nidottu niin paljon tunteita ;)

   Poista
 2. Kuulepas, ei ehkä kannata enää olla lomafiiliksissä. Elämä on suurilta osin ARKEA, ja sillä täytyy mennä. Jos arki on hallinnassa ja maistuu, kaikki on hyvin. Lomat on extraa, joihin ei ole mahdollisuutta edes joka vuosi. Jos ei sellaista kestä, niin ei hyvä!!! Elä siis arkea ja unohda lomailut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, elämä todellakin on suurilta osin ARKEA. Minäkin pyöritän kolmen ja välillä neljän hengen huushollia, sekä teen koko ajan töitä ilman minkäänlaisia normi työaikoja. Elämä ja arki meidän perheessä on IHANAA, mutta silti nautin myös matkustelusta jos vaan johonkin pääsen kerran tai kaksi vuodessa. Ja koska matkat eivät todellakaan ole ilmaisia, niin nautin ja fiilistelen jo kauan ennen ja jälkeen matkan, koko rahan edestä ;) Haaveilu ja tieto jostain tulevasta lomasta auttaa jaksamaan myös tätä yrittämistä arjessa, mitä siis jatkuvasti harjoitan :) Koko ajan pidän monta rautaa tulessa, jotta saamme jatkaa sellaista elämää kuin mistä pidämme. Lomat todellakin ovat EXTRAA ja olen niistä todella onnellinen, siksi fiilistely sen kuin jatkuu ;)

   "Monet ihmiset jäävät onnesta osattomiksi, eivät siksi etteivätkö he löytäisi sitä, vaan siksi, että he eivät pysähdy nauttimaan siitä". -Beauty Of Life blogista http://lloveyourselff.blogspot.fi

   Poista
 3. Heippa!

  Olet ehkä kertonutkin jossain,mutta miten olet alunperin päätynyt Gambiaan? Mikä sinua eniten kiehtoo maassa?

  Millainen hintataso siellä on? Jotain esimerkkejä?

  Kerroitkin markkinoista jotka ovat mielenkiintoinen kokemus. Mitä muuta suosittelisit?

  Mikä sinua eniten ihmetytti, kun menit ensimmäisen kerran Gambiaan?

  kKivoja kuvia olet ottanut! Aurinkoiset tunnelmat välittyvät myös tänne ruudun taakse. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi itku ja ketutus!!!! Ja kaikki mahdollinen ärsytys! :( Kirjoitin sulle tänne melkoiset pätkät vastausta hyviin kysymyksiisi ja juuri kun olin saanut valmiiksi ja painoin julkaise, niin kone heitti mut ulos koko blogista ja kaikki katos! :( Nyt melkein itkua väännän kun olen niin turhautunut... :)

   Vastaan nyt siispä ihan pikaisesti kun on aika mennä laittamaan murua yöpuulle :)

   Päädyin Gambiaan ystäväni Amandan innoittamana, kun hän on ollut siellä matkaoppaana aiemmin ja nyt asuu maassa ihan pysyvästi.

   Minua kiehtoo värienloisto, tuoksut ja eksotiikka. Aitous iloisissa ja positiivisissa ihmisissä.

   Hyvä ravintolaillallinen alkupaloineen ja juomineen n. 10€. Markkinoilta UPEITA kenkiä ja laukkuja samalla hintaa, kunhan uskaltaa tingata :)

   Osa porukastamme kävi viimeksi krokotiilipuistossa (1.75€ pääsymaksu) ja tykkäsivät. Veneretki oli aivan huippu myös (oma yksityisvene vajaa 40€ per pää sis. 4 ruoat). Gambiassa ei juuri ole nähtävyyksiä. Nähtävyys on ennemminkin se hymy kilpaa auringon kanssa ;)

   Eniten ihmetytti köyhien ja rikkaiden kahtiajaottelu. Ei juuri välimaastoa, vaan joko tai.

   Kiitos kysymyksistä ja aivan ihana kuulla, että tunnelma välittyy, koska niin sen asian koen myös itse. Usein blogia kirjoittaessani mietin, että tulevatkohan valokuvat ja kaikki postaus julkaisuni ihmisille aivan liian harmaina ja käsin kosketeltamattomina. En uskalla antaa itsestäni täysin kaikkea, vaan olen jotenkin halunnutkin pitää blogini hieman "pintapuolisena" katsauksena ilman sen suurempia pohdintoja. Ihmisenä olen kuitenkin todella pohtiva joten se, etten kerro kaikkia koukeroita on minulle siis myös haaste :) Olenkin tosi onnellinen jos jokin lämpö huokuu myös sinne ruudun toiselle puolen <3

   En todellakaan tiedä osasinko asiaa nyt yhtään selittää ;)

   Poista
  2. Kiitos vastauksista. :-) Niin, bloggaajan joutuu miettimään tarkasti mitä linjaa lähtee noudattamaan.Omasi on ihan hyvä, älä sitä murehdi. Jokainen näkee ja kokee asoita eri tavalla, kuten myös tulkitsee bloggaajan tekstejä. Minusta on ainakin ollut mukava katsella ja lukea Gambian matkasta ja fiilistellä mukana. Omaankin arkee tuo väriä kun näkee miten toinen on innostunut jostakin asiasta ja on siinä sydämellään mukana. :-) Ehkäpä pääsen sinne myös joskus itse kokemaan ja näkemään väriloistoa ym...


   Poista
  3. Olet oikeassa ja kiva kuulla jos olen mielestäsi valinnut oikean linjan. Usein mietin, että onko tekstini liian suoraa ja ytimekästä. En koe olevani todellakaan mitenkään hyvä kirjoittaja sillä kieleni ei ole erityisen kaunista ja värikkään kuvaavaa. Suullisesti olenkin sitten paljon lahjakkaampi, vaikka melko suora siinäkin ;) Mutta kyllä kirjoittaminen tosiaan on minulle haasteellista ja siksi myös hyvin mielenkiintoista. Jotain onneksi olen oppinut jo siitäkin, sillä jonkinlaista kehitystä näkyy verrattuna aiempiin postauksiini :D Jos vain tarpeeksi on halua ja tahtoa, niin sitä pystyy melkein mihin tahansa (kuten minä KIRJOITTAMAAN blogia) ;)

   Nyt vaan matkakassaa kartuttamaan ja matkaa varailemaan :D Minullakin säästölipas odottamassa pennosia yhtenään, jotta pääsen pari kertaa vuodessa reissuille <3


   Ihanaa viikkoa Sinulle <3

   Poista
 4. Valloittava Gambia!! Vaikkakin herätti vahvasti arvostamaan asioita elämässään. Eniten ihailin siellä positiivista ja iloista elämänasennetta. Se oli läsnä niin joka hetkessä ja kaikissa ihmiskontakteissa. Olisipa sitä saanut mukanaan tuotua tännekin! Lentokoneessa kun tulomatkalla jo heräsi siihen miten me suomalaiset tupataan olemaan yksilöitä, vaikka kaikki olivat viettäneet viikkoja maassa, jossa yhteisöllisyys ja sydämellisyys oli käsinkosketeltavaa. <3

  Täytyy tuohon kahta ylempänä olevan anonyymin ajatuksiin sanoa, että itselleni ainakin tämä loma oli suuri haave, eikä samanlaista tänä vuonna enää tule. Juuri siksi nautin kaikin tavoin matkan fiilistelystä ja palaan matkakuviin yhä uudelleen, koska olihan se niin ihana kokemus! Arki on tasan niin harmaata kuin sen haluaa nähdä, kaikenlainen fiilistely värittää sitä. ;)

  Lariamista täytyy sanoa, että ainakin itselle se aiheuttu sivuvaikutuksia, ja on melkosen pitkä kuurina (6vkoa). Mutta kaikki se on ollut matkan arvoista. Ihana maa!!! <3

  Puspuss

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kyllä kun te muutkin saitte kokea sen fiiliksen ja eksotiikan mitä maa tarjoaa. Nyt tiedätte mistä puhun ;)

   Gambiassa rutiköyhäkin voi olla onnellinen, toisin kuin suomessa... Ylipäätään elämähän on paljolti kiinni omista asenteista ja ajatuksista. Jos ihminen on ottanut elämässä sellaisen asenteen, että voi kun on kaikki niin raskasta, niin todellakin silloin on raskasta! Jos pystyy kääntämään asioita positiivisiksi ja löytää elämästä hyviä, arvostettavia asioita ja rakkautta, niin ei ole niin raskasta enää :) Uskon salaisuuden voimaan ;) Toki kortit ja erilaiset lähtökohdat elämään on jaettu meille kaikille, mutta jokainen pystyy vaikuttamaan omilla valinnoillaan mihin suuntaan elämässään lähtee ja mitä haluaa lähteä tavoittelemaan :D

   Poista
 5. Tuhannet kiitokset ihanista lomakuvista ja kattavasta Gambia-tietopaketista! Kuvasi toivat lämpöä ja lomafiilistä meille muillekin. Aamuvirkkuna, Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Marja, aivan ihana kuulla <3 Kiva jos minusta oli apua :)

   Poista